menu
Word Lid
VB haalt slag thuis na jarenlange juridische strijd tegen megamoskee in Halle. Eddy Longeval: "Wij hebben woord gehouden."
Na acht jaar lijkt er een einde te komen aan de jarenlange strijd tussen Vlaams Belang en de beheerders van de moskee Arrahman. Die laatsten trekken uiteindelijk zelf de stekker uit het project omdat ze de juridische strijd van de partij zat zijn. “Wij hebben woord gehouden. Er komt geen megamoskee in de Mariastad”, klinkt het bij Vlaams Belang.
Het dossier sleept al aan van 2016 toen de beheerders van de Arrahman-moskee een aanvraag indienden tot uitbreiding van hun huidig gebedshuis boven de Sint-Rochuswijk. Na een resem bezwaarschiften van onder meer het Vlaams Belang werd besloten om de vergunningsaanvraag in te trekken. In 2020 diende de moskeegemeenschap een nieuwe aanvraag in voor het verbouwen van de oude loods achter de voormalige Lidl tot een grote moskee, een Koranschool, een conciërgewoning en een islamitische bibliotheek. In totaal 10 tennisvelden groot. Ondanks de bezwaren van de buurtbewoners inzake mobiliteit en overlast zette zowel het schepencollege als de provincie het licht op groen voor het project.
Vlaams Belang trok vervolgens naar de Raad voor Vergunningsbetwistingen om de vergunning te vernietigen, omdat het project naar hun mening de draagkracht van de buurt oversteeg en het smalle straatje Broek ongeschikt is als ontsluitingsweg.
Het rechtscollege volgde de argumentatie van het Vlaams Belang en plaatste grote vraagtekens bij de inpasbaarheid van een grote moskee in een residentiële wijk. Ze wees ook op de grote problemen inzake verkeersafwikkeling en vernietigde het besluit van de provincie. Het dossier verhuisde vervolgens opnieuw naar de provinciale deputatie (N-VA, CD&V, Open VLD) die de vergunning – ondanks de bezwaren van de Raad voor Vergunningsbetwistingen opnieuw toekende.
Vlaams Belang trok vervolgens opnieuw naar de Raad voor Vergunningsbetwistingen, die in april vorig jaar opnieuw overging tot vernietiging van de provinciale vergunning waardoor de moskeebeheerders geen uitvoerbare vergunning hadden om de werken aan te vangen.
Daarop tekende de deputatie (N-VA, CD&V, Open VLD) cassatieberoep aan bij de Raad van State om de vergunning voor de moskee alsnog geldig te verklaren. Dat laatste steekt bij Vlaams Belang. “N-VA maakt in Halle veel lawaai tegen de moskee, maar in de deputatie waar ze mee aan de knoppen zitten, deden ze alles om de moskee toe te laten, inclusief een dure procedureslag bij de Raad van State op kosten van de belastingbetaler”, aldus provinciaal lijsttrekker Eddy Longeval.
Hoewel het cassatieberoep bij de Raad van State al loopt van mei 2023 is er nog steeds geen uitspraak van het administratieve rechtscollege. Bij de moskeebeheerders wil men echter zo lang niet wachten. Zij zijn de jarenlange juridische veldslag van het Vlaams Belang meer dan zat zo blijkt. Zo werd vastgoedmakelaar Livingstone belast met de verkoop van het pand, waarmee een einde lijkt te komen aan een bijna tienjarige durende strijd. “Wij hebben van meet af aan gezegd dat wij alle juridische middelen zouden uitputten om de vestiging van deze megamoskee in de Mariastad te verhinderen. Wij hebben woord gehouden.”

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF